ΣΥΖΗΤΗΣΗ – Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών συμμετείχε ως knowledge partner στο 11ο Regional Growth Conference που διεξήχθη στην Πάτρα, το τριήμερο 16-18 Μαρτίου 202 Συνεισέφερε με περιεχόμενο στην ουσιαστική συζήτηση με ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της κεντρικής διακυβέρνησης, των ΟΤΑ και των ευρωπαϊκών θεσμών σε σημαντικές θεματικές, κρίσιμες για την συμπεριληπτική και δίκαιη ανάπτυξη όπως η περιφερειακή διάσταση της φτώχειας και η αντιμετώπισή της.Παρών στο πάνελ ήταν ο υφυπουργός Εργασίας καθ. Πάνος Τσακλόγου.

Καταγράφοντας, μάλιστα, τις ανισότητες στους δείκτες φτώχειας, το Παρατηρητήριο ετοιμάζει μελέτη που έχει εκπονήσει ο οικονομολόγος και στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Αλέξανδρος Καρακίτσιος αναφορικά με την περιφερειακή διάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα και την βασική επιδοματική που εφαρμόζεται. Ο κ. Καρακίτσιος παρουσίασε μέρος των συμπερασμάτων της μελέτης αυτής για το διάστημα 2017 – 2020, επισημαίνοντας τη μεγάλη διαφοροποίηση των ποσοστών φτώχειας ανάμεσα στις περιφέρειες. Επίσης ο κ. Καρακίτσιος ανέφερε ότι την περίοδο της πανδημίας τα μέτρα δημόσιας πολιτικής συνέβαλαν ώστε να μετριάσουν την μείωση των εισοδημάτων.

O υφ. Εργασίας, καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι ανισότητες που επικρατούν ενδοπεριφερειακά είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές που επικρατούν διαπεριφερειακά.

Τη μελέτη σχολίασε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Παρατηρητηρίου Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη μελέτη σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας  Χαράλαμπος Μπονάνος.

Το πάνελ συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Γιάννης Παπαγεωργίου.

Μπορείτε να δείτε τη συζήτηση εδώ.