ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος είναι Συνταγματολόγος, πρ. Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Είναι σύμβουλος Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπεύθυνος για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με ειδίκευση στο Δημόσιο και το Οικονομικό Δίκαιο.

Είναι διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris I, Sorbonne. Έχει διδάξει ευρωπαϊκό συνταγματικό δίκαιο στο μεταπτυχιακό του Παντείου Πανεπιστημίου και Δίκαιο της Κεφαλαιαγοράς στο Πανεπιστήμιο Alba.

Ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (2007-2009), μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών, Ελέγχου Προϋπολογισμών, Συνταγματικών Υποθέσεων, Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Τουρισμού (2003-2004).

Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (2011-2015), της Επιτροπής MISC στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών (ESMA), μέλος του Management Board της ESMA, εκπρόσωπος της Ευρώπης στην παγκόσμια Επιτροπή Κεφαλαιαγορών (IOSCO).

Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και ισπανικά. Έχει έντονο συγγραφικό έργο ανώ αρθρογραφεί στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” για θεσμικά θέματα, από το 1986.